Wchodzisz na stronę i jedyne, co musisz robić, to czasem scrollować w dół. Za dostarczenie rozrywki odpowiada Pan Algorytm. Jestem ciekaw, co na temat algorytmicznych rekomendacji sądzą użytkownicy forum. W jakich kontekstach je lubicie bądź nie?
Moja opinia
Osobiście z czasem coraz bardziej nie lubię Pana Algorytmu.
1. Pan Algorytm uzależnia i denerwuje
Zadaniem Pana Algorytmu jest często utrzymać nas jak najdłużej w jednej usłudze. Będzie starał się więc serwować nam treści, od których nie będziemy mogli się oderwać. W konsekwencji spędzamy w niej wiele godzin dziennie, tracąc możliwość inwestowania czasu w coś lepszego. Jeszcze żeby to pokrywało się z dobrą zabawą, ale nic z tego. Najciężej oderwać się nam od treści oburzających i algorytmicznie będziemy pchani w rejony wywołujące złość.
2. Pan Algorytm też ma skrzywienia ideologiczne
Jednak jeszcze gorsza jest rzecz, z której niedawno zdałem sobie sprawę, czytając książkę "W trybach chaosu" Maxa Fishera. Gdy oglądamy coś dobieranego przez człowieka, zdajemy sobie sprawę, że jest to homo sapiens z krwi i kości, który może mieć własne uprzedzenia i chęć przemycenia swoich poglądów. Ale jakoś naiwnie wierzymy, że problem ten nie dotyka Pana Algorytmu. Tymczasem Facebooka przyłapano na skrzywieniu, że osobom zainteresowanym dbaniem o zdrowie dziecka namolnie podsuwa grupy antyszczepionkowe. YouTuba przyłapano na skrzywieniu, że przy oglądaniu nagrań z gier wideo chętnie prowadzi w stronę krytyki feminizmu, a potem coraz dalej w skrajną prawicę. Umiarkowanych ludzi można wkręcić w zostanie antyszczepionkowym neonazistą.
3. Pan Algorytm to nienajlepsza metoda poszukiwań
Osobiście bardzo lubiłem stronę We Heart It, którą w skrócie można opisać jako niealgorytmiczny odpowiednik Pinteresta. Poszczególne obrazki były szczegółowo tagowane przez społeczność, a pod każdym postem można było przejrzeć wszystkie kolekcje użytkowników, do jakich został dodany. Na początku to wymagało researchu, ale po pewnej wprawie można było znaleźć mnóstwo rzeczy, bez wystawienia na łaskę Pana Algorytmu. Sprawdzało się to zwłaszcza w zagadnieniach bardzo specyficznych albo niszowych. Niestety strona przeszła gigantyczną czystkę i została strasznie ograniczona. :(
Możesz nabić dziennie max. 15 tematów i dowolną liczbę postów
Bezpieczne forum do spamowania - nabijaj posty, zareklamuj swoją stronę, dołącz do społeczności.
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
Panel użytkownika
Ogłoszenie
Autor
Wiadomość
Administrator
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
Gwiazda spamu
Miszcz Spamer
Miszcz Spamer
Administrator