Możesz nabić dziennie max. 15 tematów i dowolną liczbę postów
Bezpieczne forum do spamowania - nabijaj posty, zareklamuj swoją stronę, dołącz do społeczności.
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
Znacznej zmianie uległy zasady dotyczące nabijania! Więcej informacji w tym temacie.
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-10, 15:47
Flameshot
Dostępny na oficjalnej stronie
Darmowy, otwartoźródłowy program do robienia i edycji screenów.
W porównaniu do ShareX jest mniej przytłaczający i kładzie większy nacisk na prywatność.
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-15, 01:56
Linux Mint
Dostępny na oficjalnej stronie
Dystrybucja Linuxa, która stawia na bycie przystępną dla użytkownika.
Pierwsze chwile z nią nie były dla mnie lajtowe. Musiałem rozwiązać kilka problemów i bez pomocy znajomych być może bym się poddał. Ale obecnie jestem bardzo zadowolony. Wszystko, czego potrzebuję, działa jak należy. Nie ma zbędnych bajerów wciskanych przez Microsoft i nie jestem narażony na tony rozpraszaczy oraz telemetrii.
Personalizacja systemu - super
Surfowanie po Internecie - super
Granie - super
Praca biurowa - super
Jeżeli też chcesz spróbować, możesz obczaić nasze poradniki na MruczekWiki. Na początek szczególnie warto ogarnąć czcionki, bo bez tego system i aplikacje będą wyglądały paskudnie.
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-15, 02:36
SponsorBlock
Rozszerzenie dostępne m.in. na oficjalnej stronie
Irytują Cię segmenty sponsorowane w filmach na YouTube? A może masz dość żebrania o lajki i subskrypcje? Z pomocą nadchodzi SponsorBlock - rozszerzenie do przeglądarki, które pozwala na automatyczne pomijanie niechcianych fragmentów filmów w serwisie YouTube.
Filtry są współtworzone przez społeczność. Przy każdym typie filtra możesz zdecydować, jak ma się zachować strona. Podkreślić? Pokazać przycisk pominięcia? Pominąć od razu? Są różne opcje.
Filtry:
- Sponsor - fragmenty zawierające zachwalanie sponsora odcinka.
- Unpaid/Self Promotion - fragmenty zawierające zachwalanie swoich produktów (np. książki).
- Exclusive Access - autor prezentuje produkt, miejsce lub usługę, do której otrzymał bezpłatny bądź subsydiowany dostęp.
- Interaction Reminder (Subscribe) - przypomnienia o subksrybowaniu, łapkach w górę itp.
- Highlight - najważniejsze części filmu.
- Intermission/Intro Animation - fragmenty bez ważnej zawartości typu intro.
- Endcards/Credits - karty końcowe, autorzy (jeśli nie zawierają ważnych informacji).
- Preview/Recap/Hook - klipy pokazujące, co będzie w tym filmie lub innych filmach z serii.
- Filler Tangent/Jokes - humorystyczne wstawki, które w ogóle nie są potrzebne do zrozumienia filmu.
- Music: Non-Music Section - fragmenty klipów muzycznych bez muzyki.
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-15, 02:47
AlternativeTo
Adres strony: https://alternativeto.net/
Anglojęzyczna porównywarka aplikacji i gier, pomagająca znaleźć alternatywy dla wskazanej rzeczy. Gdy np. masz dość Reddita i szukasz czegoś podobnego, warto zrobić to na AlternativeTo. Rozbudowany system tagów, rekomendacji i list stanowi ogromne wsparcie, bo pozwala sprecyzować, na czym Tobie zależy.
AlternativeTo może być bardzo przydatne dla ludzi, którzy postanowili zawalczyć o prywatność, ponieważ podczas wyszukiwania można korzystać z tagów i kategorii takich jak "Privacy Focused", "Open Source", "End-to-End Encryptions" itp.
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-15, 03:35
Privacy Guides
Adres strony: https://www.privacyguides.org/
Baza wiedzy tworzona kolektywnie przez społeczność i zarządzana przez organizację non-proft. Gromadzi sposoby na zwiększenie swojej prywatności cyfrowej oraz rekomenduje serwisy i aplikacje. Decyzje o zamieszczonej zawartości są podejmowane na drodze dyskusji i konsensusu, podobnie jak na Wikipedii.
Ogromnym plusem jest brak reklam i treści sponsorowanych.
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-15, 16:21
Mleko z gipsem, cukierki barwione arszenikiem. Tak wygląda świat deregulacji
Artykuł dostępny na portalu Krytyki Politycznej
Fajny artykuł pokazujący, że regulacje nie powstają tylko po to, żeby robić na złość przedsiębiorcom. Istnienie regulacji zazwyczaj poprzedziły tragiczne historie, które uwidoczniły, że obywatele potrzebują większej ochrony niż obietnica producenta.
Kopie zapasowe artykułu: WebArchive, ArchiveToday
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-16, 00:33
Ciemna strona
Adres bloga: https://www.ciemnastrona.com.pl/
Polskojęzyczny blog, który w bardzo przystępny sposób tłumaczy zagadnienia cyfrowej prywatności oraz zagrożeń ze strony korporacji. Nawet laik będzie w stanie zrozumieć cyfrowe zawiłości.
Administrator

kenex
Administrator
Wysłany: 2025-11-17, 17:22
HeliBoard
Dostępna na F-Droid oraz GitHub
Klawiatury dostarczone domyślnie z telefonem Android często mają tony zbędnych opcji oraz regularnie komunikują się z serwerami. HeliBoard wychodzi temu na przeciw. Jest po prostu solidną i wygodną klawiaturą. Działa całkowicie offline.