"Sracka przychodzi z Nienacka ;----------DDDDD." - ZioPeng
Możesz nabić dziennie max. 15 tematów i dowolną liczbę postów
Bezpieczne forum do spamowania - nabijaj posty, zareklamuj swoją stronę, dołącz do społeczności.
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
Ogłoszenie
Znacznej zmianie uległy zasady dotyczące nabijania! Więcej informacji w tym temacie.
Przesunięty przez: kenex
2023-08-16, 12:23
Autor
Wiadomość
Wysłany: 2019-05-14, 20:35   [nt] Jak zagotować wodę - poradniki

Postanowiłem udostępnić parę poradników jak zagotować wodę mam nadzieję że wam się przydadzą z góry proszę bardzo

Sposób 1
Ten sposób może się przydać w przypadku gdy potrzebujemy wody np. na zupę, do gotowania.

1. Wybierz garnek z pokrywą. Pokrywa zamknie ciepło wewnątrz garnka, co sprawi, że woda zagotuje się szybciej. Pamiętaj że im większy garnek tym więcej czasu woda będzie się gotować!

2. Wlej do garnka zimną wodę z kranu. Unikaj ciepłej wody, gdyż może zbierać ołów z rur i generalnie nie jest rekomendowana do picia lub gotowania. Użyj do tego zimnej wody. Nie uzupełniaj garnka do pełna - podczas gotowania woda może pluskać, ponadto będziesz potrzebował trochę miejsca aby dodać jedzenie i inne potrzebne składniki.

3. Dodaj soli dla smaku (opcjonalnie). Sól nie ma żadnego wpływu na temperaturę wrzenia, nawet jeżeli dodasz jej bardzo dużo. Dodaj soli wyłącznie dla jedzenia - szczególnie przydatne, gdy gotujesz makaron, który zaabsorbuje większość soli z wody.

4. Umieść garnek na źródle ciepła. Włącz do tego celu kuchenkę lub płytę indukcyjną i umieść na niej garnek. Nie zapomnij o pokrywie, aby woda się szybciej zagotowała.

5. Dodaj potrzebne składniki. Jeżeli chcesz coś zagotować, wrzuć to teraz. Zimne składniki znacznie obniżą temperaturę wody.

6. Zmniejsz źródło ciepła. Gotowanie na pełnym gazie opłaca się jeżeli chcesz szybko zagotować wodę. Jeżeli woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz aby woda nie wyparowała.

Sposób 2
Ten sposób może się przydać gdy potrzebujemy wody do picia.

1. Zagotuj wodę aby zabić bakterie i inne drobnoustroje. Niemal każdy szkodliwy organizm w wodzie kranowej ginie przy temperaturze wrzenia wody. Gotowanie jednak nie pozbędzie się chemicznych zanieczyszczeń. Konieczna może się okazać filtracja.

2. Gotuj przez 2-3 minuty. Pamiętaj, że im wyżej chcesz gotować wodę, tym temperatura wrzenia będzie niższa (dla niższego ciśnienia). Stąd też konieczne może być gotowanie przez 3, a nawet 4 minuty.

4. Pozwól wodzie ostygnąć i przechowuj w zamkniętych pojemnikach. Nawet po ostygnięciu, przegotowana woda będzie zdatna do picia. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Sposób 3
Ten sposób może się przydać jeżeli posiadasz mikrofalówkę.

1. Wlej wodę do szklanki lub kubka oznaczonego jako "bezpieczny do mikrofali". Jeżeli nie możesz takiego znaleźć, użyj szklanego lub ceramicznego bez żadnej farby metalicznej. Aby przetestować, czy dany kubek jest bezpieczny dla mikrofali, umieść go pustego obok szklanki wody w mikrofali i włącz na minutę. Jeżeli kubek jest gorący, nie jest bezpieczny dla mikrofali.

2. Umieść w szklance wody drewnianą łyżkę albo pałeczkę. Sprawi to, że woda będzie mogła bulgotać.

3. Umieść szklankę wody w mikrofali. W większości mikrofalówek, kraniec obracającego się talerza będzie się nagrzewał szybciej niż jego środek.

4. Podgrzewaj w krótkich interwałach, mieszając regularnie. Dla maksymalnego bezpieczeństwa sprawdź rekomendowany czas gotowania wody w instrukcji mikrofalówki. Jeżeli nie posiadasz instrukcji, zacznij od jednominutowych interwałów.

Sposób 4
Ten sposób może się przydać jeżeli chcesz zagotować wodę na wysokości, w warunkach niższego ciśnienia.

1. Poznaj zależność temperatury wrzenia wody od ciśnienia. Im wyżej nad poziomem morza, tym powietrze jest rzadsze i panuje niższe ciśnienie. Skoro jest niższy nacisk na wodę, cząsteczka wody znacznie łatwiej może się oderwać i przejść w stan gazowy. Oznacza to, że woda zagotuje się w niższej temperaturze, ale niższa temperatura sprawi, że ciężej będzie ugotować jedzenie. Ten efekt pojawia się jeżeli jesteśmy ponad 600 m nad poziomem morza.

2. Zacznij od dodania więcej wody. Ze względu na to że płyny parują szybciej na wysokości, powinieneś to uwzględnić i dodać więcej wody.

3. Zastanów się nad używaniem garnka ciśnieniowego. Jeżeli jesteśmy szczególnie wysoko, w takich warunkach gotowanie we wrzącej wodzie może zająć znacznie więcej czasu. Warto zainwestować w ten produkt dla samej łatwości przygotowywania posiłków - szczelnie zamknięty garnek będzie posiadał takie ciśnienie, jak nad poziomem morza.

Dzięki za przeczytanie macie własne porady to podzielcie się mam nadzieję że ten poradnik wam pomoże :135:
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)

Wysłany: 2019-05-15, 00:19   

Skomplikowane to

1254 7854 ~ :D

Wysłany: 2019-05-15, 14:40   

To nie jest wcale skomplikowane wystarczy zrozumieć sens działania
asdfghjkl

Wysłany: 2019-06-12, 12:50   

Wejdz na stronę https://www.bdsklep.pl/do...kspresy-do-kawy i kup ekspres do kawy
Czekaj aż go przywiozą
Otwórz paczke
Przeczytaj instrukcje i postępuj zgodnie z zasadami
Gotowe
:D

Wysłany: 2019-06-12, 16:20   

Ok. Tak zrobię.
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
=<_ ;@ :{##{^ =@&@,
=<_ _&{])> [|~_~|:@->
_ =~&;~-{ ^]}@&)@ [@|"_@.
@)~ =~#[ /{",
_ _{/:>@(@/> ^@)"_@ "@)@ ;{",
^ &_>~; ({}@);>~ #_[<|/<=@,
@_ ^ ({;"< #">@;~ />~#(@ )>(^>&<=@.
[...]

Wysłany: 2019-06-12, 16:44   

Czy lepsze są ekspresy przelewowe czy ciśnieniowe
asdfghjkl

Wysłany: 2019-06-12, 17:20   

Angelfrost napisał/a:
Czy lepsze są ekspresy przelewowe czy ciśnieniowe

Tak.

1254 7854 ~ :D

Wysłany: 2019-06-12, 17:59   

Odpowiedź jakiej się spodziewałem, dzięki

r/inclusiveor
asdfghjkl

Wysłany: 2019-06-12, 20:25   

spamerek napisał/a:
Wejdz na stronę https://www.bdsklep.pl/do...kspresy-do-kawy i kup ekspres do kawy
Czekaj aż go przywiozą
Otwórz paczke
Przeczytaj instrukcje i postępuj zgodnie z zasadami
Gotowe
:D

Nie piję kawy , więc nie będzie mi dane skorzystać z tej opcji.
\n

Wysłany: 2019-06-12, 20:46   

No to nie widzę problemu, zacznij pić kawę

;)
asdfghjkl

Wysłany: 2019-06-13, 12:24   

Piję kawę... i cierpię pijąc. :confounded:
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
@)~ =~#[ /{",
[...]

Wysłany: 2019-06-13, 13:46   

Doodoxing napisał/a:
Piję kawę... i cierpię pijąc. :confounded:

Właśnie na tym polega picie kawy

Relatable
asdfghjkl

Wysłany: 2019-06-13, 17:04   

Rozpuszczalna paskudna ale nie ma fusów, sypana znośna ale znowu ma fusy. I weź tu coś wybierz. Chyba lepiej kapuczino już pić. D:
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
@)~ =~#[ /{",
[...]

Wysłany: 2019-06-13, 17:20   

Mi kawa nie smakuje :G. Ale gorąca czekolada FTW.
\n

Wysłany: 2019-06-13, 18:38   

Czekolada to zależy, bo często trafiam na jakieś mdłe i bez cukru się wtedy nie obejdzie.
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
@)~ =~#[ /{",
[...]

Wysłany: 2019-06-13, 20:04   

Doodoxing napisał/a:
Rozpuszczalna paskudna ale nie ma fusów, sypana znośna ale znowu ma fusy. I weź tu coś wybierz. Chyba lepiej kapuczino już pić. D:

Warto w filtry zainwestować, posłużą idealnie nie tylko do sypanej kawki ale także np. do liściastej herbaty :) Kapuczino również spoko, kawa to koniecznie z mlekiem

Gorąca czekolada jest meh tfu za słodka + jestem uczulony i wysypuje mi całą twarz
asdfghjkl

Wysłany: 2019-06-14, 08:11   

Gorąca czekolada to bardziej kojarzy mi się ze sztucznie wytworzonym smakiem, a nie z autentycznym kakao. :|
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
@)~ =~#[ /{",
[...]

Wysłany: 2019-06-14, 13:34   

Coś w tym jest xD Osobiście jak chcę coś na deser to sobie podgrzewam i spieniam mleko i robię sobie jakieś latte czy coś xD A kawa rozpuszczalna akurat do latte jest spoko :D
asdfghjkl

Odpowiedz do tematu