"Młodzi, piękni, atrakcyjni. Tacy są właśnie użytkownicy KSC!" - oczywista oczywistość
Możesz nabić dziennie max. 15 tematów i dowolną liczbę postów
Bezpieczne forum do spamowania - nabijaj posty, zareklamuj swoją stronę, dołącz do społeczności.
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
Ogłoszenie
Znacznej zmianie uległy zasady dotyczące nabijania! Więcej informacji w tym temacie.
Autor
Wiadomość
Wysłany: 2024-06-13, 20:58   [nt] Obserwacje w Tuta

Ostatnio staram się możliwie ograniczyć swój kontakt z Google oraz innymi korporacjami cyfrowymi (zwanymi big-tech). O tym, jak to zrobić, można poczytać w artykule o DeGoogle na MruczekWiki.

W tym wątku wrzucam luźne przemyślenia i obserwacje dotyczące skrzynki e-mail Tuta (dawniej: TutaNota).
Żarty ze mnie: b (z umiarem)

Wysłany: 2024-06-13, 21:06   

Design niestety bywa ciężki i frustrujący.

1.
Logo w poczcie jest nieklikalne, co jest wbrew przyzwyczajeniom wielu ludzi (w tym moich). Przykładowo w Gmailu kliknięcie logo przenosi do folderu "Odebrane".

2.
Niżej pod logo jest nasz adres e-mail, ale również nieklikalny. Nie można go skopiować, a fajnie byłoby móc to zrobić.

3.
Niektóre panele są przytłaczające, przez co ciężko się połapać. Na screenie dodawanie nowego kontaktu. Wszystko wywalone na wierzch.

Wysłany: 2024-06-13, 21:10   

Dużym minusem dla mnie jest brak opcji ustawienia przekierowania z Tuta na inną skrzynkę e-mail. Przez to, jeśli ktoś po czasie postanowi przenieść się gdzie indziej, nadal musi pilnować skrzynki w Tuta.

Wysłany: 2024-06-14, 11:36   

W mailach aktywacyjnych link często nie jest podlinkowany, przez co trzeba go kopiować ręcznie. To będzie masakra na telefonach.

Wysłany: 2024-06-14, 21:02   

Powiadomienie o nowym mailu przychodzi na telefon z pewnym opóźnieniem. Także wtedy, gdy zdążyło się go już przeczytać na kompie. :47:

Wysłany: 2024-06-16, 18:19   

D:

1254 7854 ~ :D

Wysłany: 2024-06-17, 11:10   

W powiadomieniach na mobilnej apce nie ma nic o treści maila, przez co czasem nie wiadomo, czy warto zawracać sobie głowę. Ale na szczęście nad tym pracują.

Wysłany: 2024-06-18, 20:56   

Zacząłem teraz testować konkurencyjny Proton Mail i interfejs jest nieporównywalnie przystępniejszy. Nie jestem ekspertem IT, więc nie ocenię, która skrzynka jest bezpieczniejsza. Ale jeśli chodzi o wygodę, Proton jednak bije Tutę na głowę.

Wysłany: 2024-06-25, 12:29   

Na Gmailu i Proton Mail jest spoko opcja, że jak się wklei tabelkę z Excela w treść wiadomości, to ona się poprawnie wyświetla i można ją wysłać. Tuta niestety tego nie obsługuje.

Bazowany Proton Mail:

Tuta:

Wysłany: 2024-07-09, 13:46   

Ja widzę ze screena, że Tuta zatrzymał się na 2015 roku. xD
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
=<_ ;@ :{##{^ =@&@,
=<_ _&{])> [|~_~|:@->
_ =~&;~-{ ^]}@&)@ [@|"_@.
@)~ =~#[ /{",
_ _{/:>@(@/> ^@)"_@ "@)@ ;{",
^ &_>~; ({}@);>~ #_[<|/<=@,