Żarty ze mnie: b (z umiarem)
Wysłany: 2023-08-18, 18:05
Tak, to jest głębszy temat do analizy i wymaga rozważenia każdego serwisu osobno. Na Reddicie wiele subredditów jest dostępne do czytania publicznie bez rejestracji. Ale na przykład na FB tak się chyba nie da. Musisz mieć konto.
Z wykradaniem zwierzeń to ciekawy przypadek i podsunął mi do głowy kolejną zaletę for. Nawet jeśli treści są dostępne publicznie, możesz na każdym forum nazwać się zupełnie inaczej oraz mieć inny avatar. Twoje konto nie będzie w żaden sposób powiązane z innymi, jeśli nie chcesz. To zwiększa anonimowość i zmniejsza ryzyko, że ktoś ciekawski Cię zindentyfikuje. Na mediach społecznościowych można bawić się w ustawienia prywatności, ale wystarczy jeden szpieg i pozamiatane.
Wysłany: 2023-08-18, 21:37
Reddit musiałby przestać istnieć. Dopóki istnieje reddit mogę praktycznie znaleźć tam niemal dowolną społeczność z sensownym followingiem zamiast szukać obskurnych mało uczęszczanych i niepewnych forów. Poza tym tak jak na samym początku pisał Kenex -- stworzenie subreddita to zaledwie parę kliknięć, zaś założenie forum nie jest łatwą zabawą i do tego nie darmową (można kombinować z darmowymi hostingami, ale doskonale wiemy jak to się kończyło). Dodatkowo zgromadzenie użytkowników jest trudniejsze -- na reddicie możesz jakoś rozpromować swój subreddit na podobnych do niego jeżeli zasady na to pozwalają (a na tych co odwiedzam jednak dosyć często to się zdarza, więc raczej jest luz). Też możesz wysłać linka do forum ale jednak większość ludzi by miało wtedy odruch "ech, forum? który mamy rok, 2005?"
O "elitarności" for raczej się nie chcę za dużo wypowiadać, bo jest z tym dosyć różnie. Może to kwestia że na forach tematycznych przeważnie są starsi ludzie (młodsi siedzą w hasztagach na TikTokach czy Twitterach albo mają swoje reddity), i po prostu innym szkoda czasu na trolli. Być może jakby było więcej młodszych użytkowników jak to ma miejsce na wyżej wymienionych byłoby zupełnie inaczej. Plus też swego czasu atmosfera na SMWMods czy KSC też potrafiła być dość napięta, więc nie zawsze jest wesołe ognisko.
Obecnie młodzi ludzie raczej nie mają nostalgii do for internetowych. My jesteśmy młodzi, ale mieliśmy SMWMods i KSC które powstały w ostatniej fali wzrostowej forów (później już był tylko Facebook i grupy mam wrażenie).
Plus mam wrażenie że z samym popytem jest dosyć ciężko. Żyjemy w 2023, jesteśmy przyzwyczajeni i trendy są takie by być online, dostępnym, dynamiczne rozmowy, ekspresywne emoji, nagrywanie głosówek / video chaty, chaty głosowe. Forum swoją konstrukcją przypomina bardziej pisanie listów albo (o zgrozo!) maili. Zakładanie nowego tematu też jest pewnym wyzwaniem ze względu na wyżej wspomniane bariery -- na twitterze mogę wrzucić zdjęcie mojego kota albo mojego... i generalnie może sobie być, nawet jak komuś przeszkadza, jak ktoś ma problem no to może sobie scrollować dalej. Na forum trzeba się liczyć z tym że można spotkać się z komentarzem "temat wielokrotnie poruszany, zamykam". Podobne zjawisko występuje chociażby u nas na Discordzie -- dlaczego często swobodniej się czujemy pisząc w śmietniku, gdy temat równie dobrze nadawałby się na ogólny do rozmów?
(Osobiste przemyślenia -- konstrukcja KSC jest wyjątkowo archaiczna jak przystało na czasy świetności phpBB: Ograniczony i niestandardowy set emotek, brak możliwości wrzucania zdjęć metodą drag and drop na serwer, meta charset iso 8859-2 przez co znajduje się chyba w 1% stron które nadal nie używają utf-8. Znaki specjalne w polu odpowiedzi zamieniane są na kody przez co jest to dość nieczytelne xd)
Tak luźno na koniec raczej uważam że czasy świetności forów już są za nami a przywrócenie ich w większym stopniu jest niemal niemożliwe z wielu względów co wymieniłem. Plus ludzie lubią wygodę, chcą mówić o sobie, swoich zainteresowaniach -- media społecznościowe pokrywają tą potrzebę w szczególności, a dodatkowo posiadają konstrukcję która do tego zachęca i nawet uzależnia. Forum jest inne pod tym względem że dla większości ludzi nie ma zbyt dużej wartości dodanej, a potrzeba naprawdę dużo by takie forum założyć, utrzymać i utrzymać ruch. Jak ktoś potrzebuje ogniskowej atmosfery to zakłada sobie Discorda. Jak ktoś chce się czymś podzielić to pisze sobie na Facebooku, Twitterze, Tumblrze. A jak ktoś chce doświadczenie zbliżone do tradycyjnych for to wchodzi na old.reddit.com.
Kontrprzykład: fora pomocy technicznej poświęcone konkretnym grom np. multiplayer.
Wysłany: 2023-08-19, 22:39
Długoterminowo zdecydowanie, jednak jest to kwestia więcej niż roku czy dwóch, więc na moment obecny Twitter -- pomimo wszystkich swoich nieprzyjemności w ostatnim czasie -- raczej pozostanie najsilniejszym w swojej kategorii -- aczkolwiek tak jak napisałeś, nie oznacza to sielanki gdyż trend raczej będzie postępował w drugą stronę. Po prostu tylko wydaje mi się że będzie on na tyle powolny że w najbliższych latach raczej tak się nie stanie.
Wysłany: 2023-08-20, 21:14
Ja bym tu rozdzielił może dwa aspekty. W reklamie stawiamy się jako przeciwieństwo mediów społecznościowych i podkreślamy różnice. Takie coś może faktycznie zachęcić ludzi obrażonych na admininstrację FB czy Twittera. Jednak kto spędził dużo czasu z lajkami i powiadomieniami, ten może mieć problem z zupełnym przeciwieństwem. Stąd początkowo można rozważyć zachowanie pewnych elementów z mediów społecznościowych. Żeby nie było skoku na głęboką wodę, a powolne przyzwyczajanie się do forum. Te elementy w stylu mediów społecznościowych można potem stopniowo usuwać. No i nie powinno się ich wspominać w reklamach - przyciągać na różnice, a pewne podobieństwa tymczasowo dopuszczać jakby w ukryciu.
Wysłany: 2024-11-01, 10:22
Tak. Nie raz sobie was wyobrażałem jak moglibyście wyglądać dopóki nie zobaczyłem konkretnego zdjęcia danej osoby. xD
Co do przeglądania sekcji komentarzy - tak, aż bije wszechobecną toksycznością. Uważam, że czasami aż do przesady z nią. Ani ja myślę żeby cokolwiek sie wypowiadać. Na szczęście jeszcze nigdy nie próbowałem i nie zamierzam zacząć. :P