Żarty ze mnie: b (z umiarem)
Wysłany: 2021-09-10, 21:31
Microsoft Excel 365 w wersji online mnie ostro wku%#ia. Jak zwykle, gdy Microsoft bierze się za coś sieciowego, musi to koncertowo spi#%dolić.
Mamy w firmie plik, gdzie generalnie są zbierane dane o dodawanych i przenoszonych hotelach. Wiele osób w firmie żałuje, że zdecydowano się na "wspaniały" produkt Microsoftu. Gdy w pliku jest kilka osób, strona strasznie muli.
Ale do szału doprowadza mnie coś innego. W firmie chcą, by w kilku kolumnach były adresy stron, ale nie w formie hiperlinków. W dodatku mają być wyrównane do prawej. To dużo trudniejsze, niż myślicie.
- Usuwanie hiperlinków automatycznie usuwa wyrównanie do prawej i przywraca domyślne - do lewej
- Skopiowanie zawartości pola z adresem strony na nowo dodaje do niego hiperlink
Więc za każdym razem, gdy kopiuję adres strony, muszę na nowo usuwać hiperlink (co zmienia wyrównanie z prawej do lewej), a potem zmienić wyrównanie do prawej.
Z tego, co widzę w Internecie, jedyny sposób na ten problem to wyłączenie tworzenia hiperlinków z pozycji programu, co będzie obowiązywać we wszystkich plikach. Sęk w tym, że w wersji online nie można tego przestawić. Nie ma ustawień, do których odsyłają poradniki.
Żarty ze mnie: c (tylko bardzo łagodne)