Możesz nabić dziennie max. 15 tematów i dowolną liczbę postów
Bezpieczne forum do spamowania - nabijaj posty, zareklamuj swoją stronę, dołącz do społeczności.
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
Znacznej zmianie uległy zasady dotyczące nabijania! Więcej informacji w tym temacie.
Uwielbiam
Lubię
Może być
Nie lubię
Nienawidzę
Administrator
kenex Posty: 39354
Administrator
Wysłany: 2021-07-21, 18:28 Polska mentalność #9
Cytat:
Byle przyoszczędzić i oszukać system. W Polsce musisz mieć bardzo mocne argumenty, by uzasadnić w towarzystwie zakup drogiej rzeczy. Jak ktoś zdobędzie u Pana Zdzisia opony za pół ceny z szemranego źródła, jest to widziane jako "radzenie sobie". Natomiast kupowanie za pełną cenę w serwisie to "frajerstwo". Presja ta występuje także w zamożnych warstwach społecznych, dlatego nie można jej tłumaczyć rzeczywistą biedą. Podobnie jest też z oszukiwaniem i cwaniakowaniem. Gdy nadarzy się okazja do drobnej kradzieży np. podwinięcia papieru z biura, "tylko frajer nie skorzysta" - nawet jeśli dobrze zarabia. To dlatego promocja ze zwrotami w Lidlu z 2016 roku, która została przetestowana z sukcesem w Niemczech oraz w Szwajcarii, w Polsce musiała być szybko wycofana z powodu fali cwaniaków. Niemiecka sieć sklepów nie doceniła polskiej mentalności.
Źródło: https://mruczek.wiki/Polska_mentalno%C5%9B%C4%87
Sytuacja z Lidla: https://wyborcza.biz/biznes/7,147743,20965209,jak-wyludzano-towar-z-lidla-problem-tylko-w-polsce-wkracza.html
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
Gwiazda spamu
Miszcz Spamer
mruczek Posty: 128640
Gwiazda spamu
Miszcz Spamer
Wysłany: 2021-07-21, 18:45
Te przykłady w opisie są dość ekstremalne i ich nie popieram xD Ale ta cecha może mieć swoje plusy dlatego dałem "może być"
Administrator
kenex Posty: 39354
Administrator
Wysłany: 2021-07-21, 23:58
Tak teraz myślę, że tę cechę mentalności można by wykorzystać do promocji gospodarki o obiegu zamkniętym.
"Nie przepłacaj! Znajdź używane towary w dobrym stanie i oszczędź nawet 69%!"