Żarty ze mnie: b (z umiarem)
Wysłany: 2020-07-26, 10:07
W przypadku niebiesko-zielony rozdzieliłbym na dwa posty: "niebiesko-" i "zielony" (tak jak ma to miejsce podczas łamania linii np w Wordzie)
Z 1,2-dibromopropan teoretycznie powinna być taka sama sytuacja ("1,2-" i "dibromopropan") chociaż wątpliwości może budzić też samo "1,2-". Zgodnie z zasadami przecinek jest znakiem interpunkcyjnym, ale ja to interpretuję, że w określeniu "1,2-" przecinek nie pełni funkcji rozdzielającej zdanie, lecz separatora dziesiętnego, stąd też według mnie "1,2-" bym dozwolił.
Wiem, że to trochę przekombinowane, skoro zasady są tak niejasne, że muszę dawać interpretacje i rozpatrywać indywidualnie niektóre przypadki. Osobiście już jakiś czas myślałem, czy by się nie zabrać i nie napisać stosownego objaśnienia, co konkretnie jest dozwolone, a co nie (już kiedyś z tego co pamiętam były wątpliwości odnośnie zasad w tym dziale). Obecnie jest zbyt dużo pola do indywidualnej interpretacji i w sumie powiem szczerze, zakładając ten dział zupełnie tego nie przewidziałem. Myślę też, czy by nie zrobić może jakiejś ankiety, by to użytkownicy się wypowiedzieli, jaki uzus by ustalić…
W wolnym czasie się tym zajmę i w tygodniu może opracuję jakiś dokładniejszy spis tego co wolno, a co nie xd