"Puszysta bułka, soczysta wołowina, wyśmienity ser Cheddar! Chrupiące pickle, cebulka! Musztarda i ketchup!!!" - Doodoxing
Możesz nabić dziennie max. 15 tematów i dowolną liczbę postów
Bezpieczne forum do spamowania - nabijaj posty, zareklamuj swoją stronę, dołącz do społeczności.
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
Ogłoszenie
Znacznej zmianie uległy zasady dotyczące nabijania! Więcej informacji w tym temacie.
Przesunięty przez: kenex
2023-08-16, 12:22
Autor
Wiadomość
Wysłany: 2019-12-19, 12:30   Ekologiczne ogrzewanie domu

Czy korzysta ktoś z was z ogrzewania za pomocą pomp ciepła? Zastanawiam się nad kupnem takiej pompy od http://bm-pompyciepla.pl/ ale wcześniej chciałbym poznać jakieś opinie na ten temat. Czy pompy ciepła faktycznie są takie opłacalne jak mówią?
Żarty ze mnie: b (z umiarem)

Wysłany: 2019-12-19, 21:31   

Silnik cieplny termodynamiczny
To urządzenie, które dzięki dostarczonemu ciepłu może wykonywać pracę. Podstawowym jego elementem jest substancja robocza – gaz lub para – którą poddaje się odpowiednim przemianom termodynamicznym.

Proces termodynamiczny, po którym układ wraca do stanu wyjściowego po wykonaniu odpowiednich pośrednich przemian nazywa się cyklem termodynamicznym.
Cykl ten reprezentowany jest w układzie współrzędnych ciśnienia od objętości p(V) w postaci dowolnego zamkniętego konturu.
Dla dowolnego zamkniętego cyklu przemian termodynamicznych w tym układzie pole zakreślone przez kontur (jego wnętrze) jest równe pracy użytecznej wykonanej przez silnik.

Sprawność silnika cieplnego
Stosunek pracy użytecznej wykonanej przez silnik do ilości ciepła pobranego podczas tego cyklu przemian ze źródła.
* źródło: Q_1, T_1
->
* silnik: W
* chłodnica: Q_2, T_2

Druga zasada termodynamiki
Nie można zbudować pracującego cyklicznie silnika, który całe ciepło pobrane ze źródła zamieniłby w pracę.

Bilans cieplny
Gdy siły zewnętrzne nie wykonują pracy nad ciałami układu i układ nie wymienia ciepła z otoczeniem, ilość ciepła pobranego przez pewne części układu jest równa ilości ciepła oddanego przez pozostałe części.
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)

Wysłany: 2019-12-19, 22:48   

zpupy zwkupos
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
=<_ ;@ :{##{^ =@&@,
=<_ _&{])> [|~_~|:@->
_ =~&;~-{ ^]}@&)@ [@|"_@.
@)~ =~#[ /{",
_ _{/:>@(@/> ^@)"_@ "@)@ ;{",
^ &_>~; ({}@);>~ #_[<|/<=@,
@_ ^ ({;"< #">@;~ />~#(@ )>(^>&<=@.