Spam NIEnabijany - [nt] Jak zagotować wodę - poradniki
Angelfrost - 2019-05-14, 20:35 Temat postu: [nt] Jak zagotować wodę - poradniki Postanowiłem udostępnić parę poradników jak zagotować wodę mam nadzieję że wam się przydadzą z góry proszę bardzo
Sposób 1
Ten sposób może się przydać w przypadku gdy potrzebujemy wody np. na zupę, do gotowania.
1. Wybierz garnek z pokrywą. Pokrywa zamknie ciepło wewnątrz garnka, co sprawi, że woda zagotuje się szybciej. Pamiętaj że im większy garnek tym więcej czasu woda będzie się gotować!
2. Wlej do garnka zimną wodę z kranu. Unikaj ciepłej wody, gdyż może zbierać ołów z rur i generalnie nie jest rekomendowana do picia lub gotowania. Użyj do tego zimnej wody. Nie uzupełniaj garnka do pełna - podczas gotowania woda może pluskać, ponadto będziesz potrzebował trochę miejsca aby dodać jedzenie i inne potrzebne składniki.
3. Dodaj soli dla smaku (opcjonalnie). Sól nie ma żadnego wpływu na temperaturę wrzenia, nawet jeżeli dodasz jej bardzo dużo. Dodaj soli wyłącznie dla jedzenia - szczególnie przydatne, gdy gotujesz makaron, który zaabsorbuje większość soli z wody.
4. Umieść garnek na źródle ciepła. Włącz do tego celu kuchenkę lub płytę indukcyjną i umieść na niej garnek. Nie zapomnij o pokrywie, aby woda się szybciej zagotowała.
5. Dodaj potrzebne składniki. Jeżeli chcesz coś zagotować, wrzuć to teraz. Zimne składniki znacznie obniżą temperaturę wody.
6. Zmniejsz źródło ciepła. Gotowanie na pełnym gazie opłaca się jeżeli chcesz szybko zagotować wodę. Jeżeli woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz aby woda nie wyparowała.
Sposób 2
Ten sposób może się przydać gdy potrzebujemy wody do picia.
1. Zagotuj wodę aby zabić bakterie i inne drobnoustroje. Niemal każdy szkodliwy organizm w wodzie kranowej ginie przy temperaturze wrzenia wody. Gotowanie jednak nie pozbędzie się chemicznych zanieczyszczeń. Konieczna może się okazać filtracja.
2. Gotuj przez 2-3 minuty. Pamiętaj, że im wyżej chcesz gotować wodę, tym temperatura wrzenia będzie niższa (dla niższego ciśnienia). Stąd też konieczne może być gotowanie przez 3, a nawet 4 minuty.
4. Pozwól wodzie ostygnąć i przechowuj w zamkniętych pojemnikach. Nawet po ostygnięciu, przegotowana woda będzie zdatna do picia. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Sposób 3
Ten sposób może się przydać jeżeli posiadasz mikrofalówkę.
1. Wlej wodę do szklanki lub kubka oznaczonego jako "bezpieczny do mikrofali". Jeżeli nie możesz takiego znaleźć, użyj szklanego lub ceramicznego bez żadnej farby metalicznej. Aby przetestować, czy dany kubek jest bezpieczny dla mikrofali, umieść go pustego obok szklanki wody w mikrofali i włącz na minutę. Jeżeli kubek jest gorący, nie jest bezpieczny dla mikrofali.
2. Umieść w szklance wody drewnianą łyżkę albo pałeczkę. Sprawi to, że woda będzie mogła bulgotać.
3. Umieść szklankę wody w mikrofali. W większości mikrofalówek, kraniec obracającego się talerza będzie się nagrzewał szybciej niż jego środek.
4. Podgrzewaj w krótkich interwałach, mieszając regularnie. Dla maksymalnego bezpieczeństwa sprawdź rekomendowany czas gotowania wody w instrukcji mikrofalówki. Jeżeli nie posiadasz instrukcji, zacznij od jednominutowych interwałów.
Sposób 4
Ten sposób może się przydać jeżeli chcesz zagotować wodę na wysokości, w warunkach niższego ciśnienia.
1. Poznaj zależność temperatury wrzenia wody od ciśnienia. Im wyżej nad poziomem morza, tym powietrze jest rzadsze i panuje niższe ciśnienie. Skoro jest niższy nacisk na wodę, cząsteczka wody znacznie łatwiej może się oderwać i przejść w stan gazowy. Oznacza to, że woda zagotuje się w niższej temperaturze, ale niższa temperatura sprawi, że ciężej będzie ugotować jedzenie. Ten efekt pojawia się jeżeli jesteśmy ponad 600 m nad poziomem morza.
2. Zacznij od dodania więcej wody. Ze względu na to że płyny parują szybciej na wysokości, powinieneś to uwzględnić i dodać więcej wody.
3. Zastanów się nad używaniem garnka ciśnieniowego. Jeżeli jesteśmy szczególnie wysoko, w takich warunkach gotowanie we wrzącej wodzie może zająć znacznie więcej czasu. Warto zainwestować w ten produkt dla samej łatwości przygotowywania posiłków - szczelnie zamknięty garnek będzie posiadał takie ciśnienie, jak nad poziomem morza.
Dzięki za przeczytanie macie własne porady to podzielcie się mam nadzieję że ten poradnik wam pomoże
mruczek - 2019-05-15, 00:19
Skomplikowane to
Angelfrost - 2019-05-15, 14:40
To nie jest wcale skomplikowane wystarczy zrozumieć sens działania
spamerek - 2019-06-12, 12:50
Wejdz na stronę https://www.bdsklep.pl/do...kspresy-do-kawy i kup ekspres do kawy
Czekaj aż go przywiozą
Otwórz paczke
Przeczytaj instrukcje i postępuj zgodnie z zasadami
Gotowe
:D
Doodoxing - 2019-06-12, 16:20
Ok. Tak zrobię.
Angelfrost - 2019-06-12, 16:44
Czy lepsze są ekspresy przelewowe czy ciśnieniowe
mruczek - 2019-06-12, 17:20
Angelfrost napisał/a: Czy lepsze są ekspresy przelewowe czy ciśnieniowe
Tak.
Angelfrost - 2019-06-12, 17:59
Odpowiedź jakiej się spodziewałem, dzięki
r/inclusiveor
ZioPeng - 2019-06-12, 20:25
Nie piję kawy , więc nie będzie mi dane skorzystać z tej opcji.
Angelfrost - 2019-06-12, 20:46
No to nie widzę problemu, zacznij pić kawę
;)
Doodoxing - 2019-06-13, 12:24
Piję kawę... i cierpię pijąc.
Angelfrost - 2019-06-13, 13:46
Doodoxing napisał/a: Piję kawę... i cierpię pijąc.
Właśnie na tym polega picie kawy
Relatable
Doodoxing - 2019-06-13, 17:04
Rozpuszczalna paskudna ale nie ma fusów, sypana znośna ale znowu ma fusy. I weź tu coś wybierz. Chyba lepiej kapuczino już pić. D:
ZioPeng - 2019-06-13, 17:20
Mi kawa nie smakuje :G. Ale gorąca czekolada FTW.
Doodoxing - 2019-06-13, 18:38
Czekolada to zależy, bo często trafiam na jakieś mdłe i bez cukru się wtedy nie obejdzie.
Angelfrost - 2019-06-13, 20:04
Doodoxing napisał/a: Rozpuszczalna paskudna ale nie ma fusów, sypana znośna ale znowu ma fusy. I weź tu coś wybierz. Chyba lepiej kapuczino już pić. D:
Warto w filtry zainwestować, posłużą idealnie nie tylko do sypanej kawki ale także np. do liściastej herbaty :) Kapuczino również spoko, kawa to koniecznie z mlekiem
Gorąca czekolada jest meh tfu za słodka + jestem uczulony i wysypuje mi całą twarz
Doodoxing - 2019-06-14, 08:11
Gorąca czekolada to bardziej kojarzy mi się ze sztucznie wytworzonym smakiem, a nie z autentycznym kakao. :|
Angelfrost - 2019-06-14, 13:34
Coś w tym jest xD Osobiście jak chcę coś na deser to sobie podgrzewam i spieniam mleko i robię sobie jakieś latte czy coś xD A kawa rozpuszczalna akurat do latte jest spoko :D
|
|
|