"Kropka szerzy wodzirejom pępek łodzią w studni." - ZioPeng
Możesz nabić dziennie max. 15 tematów i dowolną liczbę postów
Bezpieczne forum do spamowania - nabijaj posty, zareklamuj swoją stronę, dołącz do społeczności.
- - -
Uwaga!
Twoja przeglądarka nie obsługuje CSS Grid
Strona nie będzie się wyświetlać poprawnie :(
Wybierz inny styl na stronie głównej forum (pod listą forów)
lub zaktualizuj przeglądarkę (Firefox 52+, Chromium 57+, Opera 44+)
Ogłoszenie
Znacznej zmianie uległy zasady dotyczące nabijania! Więcej informacji w tym temacie.
Przesunięty przez: kenex
2023-08-16, 12:28
Autor
Wiadomość
Wysłany: 2019-01-02, 18:11   Jak przechowywać imbir

Imbir to pochodząca z subkontynentu indyjskiego bylina osiągająca około 1 m wysokości, której jadalną częścią jest korzeń osiągający długość nawet do 50 cm. Świeże korzenie imbiru pokryte są złotawą skórką, a jego kłącza rosną w chaotyczny sposób – tworzą się liczne sękate wyrostki odstające od głównego kłącza.
Świeży oraz suszony imbir stosowany jest w kuchni jako przyprawa o orzeźwiającym, pikantnym smaku i aromacie. Doskonale komponuje się z owocami morza, niektórymi mięsami, słodkimi potrawami i owocami. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające imbir wykorzystuje się także jako dodatek do herbat oraz napojów alkoholowych. Smaku imbiru nie da się zneutralizować, dlatego należy stosować go z umiarem – zbyt duża ilość nieodwracalnie zdominuje smak dania.
Marynowany imbir doskonale oczyszcza kubki smakowe, szczególnie z posmaku ryby, dlatego w kuchni japońskiej podawany jest jako przekąska między kolejnymi kęsami sushi.
Można odnaleźć informacje, iż imbir ma liczne właściwości lecznicze, o których wspominają już chińskie księgi medyczne pochodzące z III w. p.n.e. Uznawany jest on za najstarszą roślinę leczniczą: działać może przeciwalergicznie, przeciwreumatycznie, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Uśmierzać może bóle głowy, łagodzić bóle menstruacyjne, regulować pracę żołądka i przeciwdziałać mdłościom, a także odkażać i odświeżać jamę ustną oraz łagodzić ból gardła i kaszel.
Wybierając imbir, należy sięgać po twarde, ciężkie korzenie o gładkiej skórce, unikając korzeni zwiotczałych, pomarszczonych lub suchych. Świeży imbir należy przechowywać w chłodnym miejscu. By przedłużyć żywotność imbiru, należy zawinąć go w papierowy ręcznik i włożyć do plastikowej torby, a następnie do lodówki – w ten sposób zachowa on świeżość nawet do kilku tygodni.
Wartości odżywcze w 100 g korzenia:
• Wartość energetyczna – 80 kcal
• Białko – 1,8 g
• Węglowodany – 17,8 g
• Tłuszcz – 0,8 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-01-02, 18:14   

Dzięki na pewno skorzystam :43: t

1254 7854 ~ :D
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-01-02, 18:21   

Nie ma problemu polecam się na przyszłość :43: w
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-24, 22:06   

Uwielbiam imbir. Dodaje potrawom charakterystyczny, unikalny smak. Zawsze trzymam go pod ręką. Nie tylko wtedy, gdy gotuję. Imbir, podobnie jak kurkuma to przyprawa o ogromnej mocy. Imbir stosowany jest od ponad 2000 lat, a o jejgo właściwościach medycznych można by napisać książkę.

Imbir posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. Czy wiesz, że leki blokujące kwas solny (np. bardzo popularne leki na zgagę) mogą nie być tak skuteczne w działaniu jak ten niepozorny korzeń imbiru?

Ilość badań przeprowadzonych z udziałem imbiru jest oszałamiająca. To jedna z najbardziej udokumentowanych naukowo przypraw. Imbir to potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu.

Dodanie kilku plasterków świeżego imbiru lub łyżeczki sproszkowanego imbiru do herbaty lub czystej wody zadziała alkalizująco na organizm odkwaszając go. Imbir ma wszechstronne zastosowanie, dlatego warto zawsze mieć go w kuchni.

Właściwości lecznicze imbiru potwierdzone naukowo
1. Imbir dla kobiet w ciąży to skuteczny środek przeciwwymiotny, redukujący mdłości
Sprawdza się nawet w bardzo ostrych dolegliwościach. Badanie przeprowadzone na kobietach we wczesnej ciąży (poniżej 20 tygodnia) dowiodły, że imbir jest nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny.

12 różnych badań przeprowadzonych łącznie na 1278 kobiet w ciąży wykazało, że 1.1 – 1.5 grama imbiru dziennie może znacznie zredukować różne symptomy mdłości. Korzystne właściwości lecznicze imbiru zostały również potwierdzone w przypadku choroby lokomocyjnej oraz choroby morskiej. Imbir używany jest również na niestrawność.

2. Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Czy imbir może być tak skuteczny jak Ibuprom przy zwalczaniu bólu? Okazuje się, że tak. Badanie przeprowadzone z udziałem 150 studentek, które miały silne bóle menstruacyjne wykazało podobną skuteczność imbiru w zwalczaniu bólu co ibuprom czy kwas mefenamowy.

Imbir ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga w zwalczaniu bólu co pokazuje kolejne badanie z 2001 roku, które potwierdziło, że olej z imbiru zmniejszył ból w kolanach u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.

3. Imbir może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi.
Jak dowodzi nowe badanie z 2015 roku przeprowadzone na 41 osobach z cukrzycą typu 2, spożywanie 2 gramów sproszkowanego imbiru dziennie obniżyło poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Znacząco, bo aż o 10% obniżył się również wskaźnik HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli długoterminowy wskaźnik stężenia glukozy we krwi). Potrzebne będą dalsze badania, ale wyniki są obiecujące.

4. Imbir pomaga zwalczać komórki macierzyste raka
Imbir to nie tylko duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Około 3% wagi imbiru stanowią bardzo aromatyczne olejki eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna rolę. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe.

W innym badaniu naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że sproszkowany imbir (taki, który możemy kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością) nie tylko zabija komórki rakowe, ale też obniża ich odporność na chemioterapię. Podczas badania wpływu imbiru na raka jajnika naukowcy odkryli również 2 rodzaje niszczenia komórek rakowych: pierwszy rodzaj to apoptoza podczas, którego komórki są programowane by ulec zniszczeniu oraz drugi rodzaj zwany autofagią podczas którego komórki rakowe niszczą się nawzajem.

Kolejne obiecujące badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita.
Naukowcy z Biological Sciences Department w opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology badaniu odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.

Wyniki badań przeprowadzonych w Georgia State University udowodniły, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty.

5. Imbir na przeziębienie, zamiast antybiotyku?
imbir jest skuteczny nie tylko na przeziębienie. Ma też działania przeciwzapalne i przeciwbólowe
Imbir od stuleci używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Związki chemiczne imbiru podnoszą odporność organizmu przez co rzadziej chorujemy, a jeśli już złapie nas przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia. Imbir doskonale oczyszcza układ mikrokrążenia w tym zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać.

Imbir posiada również właściwości rozgrzewające co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się. Skoncentrowane składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do leków na przeziębienie i leków przeciwgrypowych.

The Journal of Microbiology and Antimicrobials opublikował badanie porównujące skuteczność imbiru i konwencjonalnego antybiotyku na dwóch wybranych patogenicznych bakteriach (Staphylococcus aureus oraz Streptococcus pyogenes). Wynik? Okazało się, że imbir posiadał znacznie silniejsze właściwości antybakteryjne niż 3 badane antybiotyki!

6. Choroba refluksowa przełyku
Już dawno naukowcy odkryli, że imbir wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Indyjscy naukowcy poszli o krok dalej i opisali dokładniej medyczny efekt działania imbiru. W badaniu opublikowanym w magazynie Molecular Nutrition and Food Research odkryli, że imbir jest od 6 do 8 razy silniejszy niż Prevacid – lek stosowany przy leczeniu choroby refluksowej przełyku.

7. Imbir na odchudzanie
Wiele osób szuka sposobu na zrzucenie kilku kilogramów. Wypicie sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody spowoduje, że będziesz na dłużej nasycony. Badanie opublikowane w magazynie Metabolism sugeruje, że osoby pijące napój z imbirem były po 3 godzinach mniej głodne niż osoby, które nie piły imbirowej wody.

Dodatkowo badania wskazują, że imbir ułatwia trawienie tłuszczu. Zdaniem japońskiego naukowca L.K. Han imbir uruchamia proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organiźmie co z kolei stymuluje układ metaboliczny.

To tylko wybrane właściwości lecznicze imbiru potwierdzone w badaniach. Korzyści płynących ze spożywania imbiru jest znacznie więcej, chociażby redukcja bólu mięśni po wyczerpujących ćwiczeniach, obniżenie złego cholesterolu, dostarczenie organizmowi manganu (1 łyżka sproszkowanego imbiru to prawie 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Lista jest bardzo dłuuuuga.

W jakiej formie spożywać imbir?
Ja najbardziej lubię świeży korzeń imbiru. Najczęściej dodaję kawałek kłącza do soku wyciśniętego przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej lub w spożywam go w formie koktajli z imbirem, herbaty, ciepłej wody, lemoniad. Jest też jednym z najczęściej używanych przypraw w mojej kuchni.

Świeży imbir jest bardziej aromatyczny (zawiera olejki eteryczne) niż imbir w proszku. Imbir w proszku sprawdzi się lepiej jako dodatek do ciast, deserów ze względu na konsystencję. Imbir sproszkowany będzie też mieć nieco inne stężenie składników odżywczych co świeży imbir, dlatego też warto używać obydwu form.
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-24, 23:59   

Cytat:
Zawsze trzymam go pod ręką.

ha przyłapałem cie, nie trzymasz teraz

1254 7854 ~ :D
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-25, 18:40   

a skond wiesz
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-25, 18:49   

shakowałem twój żyrandol i moge cie obserwować D:

1254 7854 ~ :D
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-25, 20:37   

ale ja nie mam żyrandola w pokoju
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-26, 15:54   

O ja też nie mam żyrandolu. :P
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
=<_ ;@ :{##{^ =@&@,
=<_ _&{])> [|~_~|:@->
_ =~&;~-{ ^]}@&)@ [@|"_@.
@)~ =~#[ /{",
_ _{/:>@(@/> ^@)"_@ "@)@ ;{",
^ &_>~; ({}@);>~ #_[<|/<=@,
@_ ^ ({;"< #">@;~ />~#(@ )>(^>&<=@.
[...]
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-26, 17:02   

Doodoxing napisał/a:
O ja też nie mam żyrandolu. :P


H5 nieżyrandolowcu!! :418:
asdfghjkl
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Wysłany: 2019-02-27, 11:56   

h5))

Tak, jedynie żarówki zwisają na kablach.
-|@=@, -|@=@ ^ [~||@|>~,
=<_ ;@ :{##{^ =@&@,
=<_ _&{])> [|~_~|:@->
_ =~&;~-{ ^]}@&)@ [@|"_@.
@)~ =~#[ /{",
_ _{/:>@(@/> ^@)"_@ "@)@ ;{",
^ &_>~; ({}@);>~ #_[<|/<=@,
@_ ^ ({;"< #">@;~ />~#(@ )>(^>&<=@.
[...]
Żarty ze mnie: b (z umiarem)
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



KSC może umrzeć, ale pamięć po nim pozostanie na wieki!
Designed by UnholyTeam (v2.2-mod)
phpBB by Przemo (c) 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.214 sekundy. Zapytań do SQL: 12