Żarty ze mnie: b (z umiarem)
Wysłany: 2023-07-14, 23:39
Czy ta fabryka produkuje tylko piloty?
Wysłany: 2023-08-06, 22:16
Taa... Tylko co z tego jak na moim pececie to nie ruszy (mimo że mam już kartę graficzną, która i tak nie podoła).
Wysłany: 2023-08-07, 00:27
Wymagania porównam do Cyberpunka, także.
Wysłany: 2023-11-01, 00:02
Zaawansowana symulacja w grze sprawia, że pewne rzeczy trzeba planować rozsądnie, a głupie przyzwyczajenia z jedynki się mszczą. :-D
Jeśli wyznacza się w danym miejscu strefę handlową, nie wystarczy patrzeć na ogólny słupek zapotrzebowania, bo trzeba pomyśleć, czy ludziom będzie chciało się tam chodzić. Jeśli chętnych jest za mało, może pomóc dodanie ścieżek albo przystanków autobusowych. Im mniej czasu i wysiłku wymaga dotarcie na miejsce, tym więcej chętnych. Podobnie, jeśli mało osób korzysta z komunikacji miejskiej, może pomóc rozsądniejsze umieszczenie przystanków autobusowych oraz dorobienie ścieżek, dzięki którym droga do przystanku z osiedli się skróci.
Podoba mi się też, że gra uwzględnia błędne koło samochodozy. Im więcej miejsc parkingowych robimy i im więcej przestrzeni dajemy samochodom, tym korzystanie z nich staje się bardziej komfortowe, więc ludzie rezygnują z nóg oraz komunikacji miejskiej. Samochodów na drogach jest coraz więcej i więcej. Na pierwszym zapisie grałem dość prosamochodowo (szerokie jezdnie, masa parkingów) i część ulic zaczynała mi się korkować. Na drugim zapisie działam antysamochodowo (drastyczne ograniczenie parkowania, wąskie ulice, spam ścieżkami oraz autobusami) i przy podobnej populacji nawet w godzinach szczytu jest bardzo spokojnie.
Jak do gry dodadzą jeszcze rowery, urbanistyka będzie przekozacka.