To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Kenex Spam Center
Bezpieczne forum do spamowania

Spam PÓŁnabijany - chleb

Masie - 2019-02-24, 17:10



pieknie

vistafan12 - 2019-02-24, 17:13

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:13

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl

vistafan12 - 2019-02-24, 17:14

Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?

Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.


Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.


Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.


A więc... Czy chleb jest dobry?


Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.

źródło: chlebdobry.pl



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group