vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.
źródło: chlebdobry.pl
v1vistafan12 - 2019-02-24, 18:37 DLA STATYSTYK - SŁOWO "chleb"
Inne teksty DO UŻYCIA:
Kod:
[b]Jak powstał chleb i dlaczego jest taki dobry?
[/b]
Ludzie od 100 wieków jedzą chleb. Według archeologów, wiek najstarszego chleba odnalezionego na Krecie szacuje się na ponad 6000 lat. Pierwszym uprawianym przez ludzi zbożem było proso i to właśnie z niego wypiekano ówczesne bochenki. Ziarna zbóż rozcierano na kamieniach, następnie dodawano wodę. Otrzymaną mieszankę wypiekało się na rozżarzonych skałach.
[b]
Kolejnym zbożem, z którego wypiekano chleb, była pszenica. Chińczycy doceniali jej właściwości odżywcze – uprawiano ją już przed 5 tysiącami lat.[/b]
Początkowo chleb był niewyrośnięty i twardy, przypominał dzisiejsze podpłomyki. Dopiero 4000 lat temu Egipcjanie zaczęli wytwarzać chleb na zakwasie i okazało się, że bochenki są pulchniejsze i smaczniejsze. Ich zasługą jest także pierwszy piec chlebowy. Od tej pory, aż do dziś, zakwas wytwarzany jest w niezmienionej formie, natomiast chleby wypieka się w zmodernizowanych piecach.
[b]
A więc... Czy chleb jest dobry?[/b]
Tak! Warto wspomnieć o piramidzie żywienia. U jej podstawy leży pieczywo, które dostarcza nam energię, białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Oprócz tego ważny jest wyrób ciasta, a w szczególności jego fermentacja. Podczas tego procesu zachodzi wiele przemian, dzięki którym uzyskujemy nie tylko odpowiednią strukturę pieczywa, ale także aromat i smak. Dodatkowo w czasie fermentacji zwiększa się między innymi zawartość kwasu foliowego.