Spam NIEnabijany - Informacja
Angelfrost - 2019-01-11, 16:55 Temat postu: Informacja Dzisiaj jest początek ferii zimowych na przykład jeżeli twoim miejscem zamieszkania jest województwo kujawsko-pomorskie lubuskie małopolskie świętokrzyskie i wielkopolskie
mruczek - 2019-01-11, 17:44
Aha ok
Angelfrost - 2019-01-11, 18:04
Ok cieszę się że przyjąłeś to do wiadomości
Gal - 2019-01-11, 21:14
mruczek - 2019-01-11, 23:04
Również się cieszę :)
Doodoxing - 2019-01-11, 23:23
Tak. Hamburgery są dobre.
Angelfrost - 2019-01-12, 15:33
Doodoxing napisał/a: Tak. Hamburgery są dobre.
Zgadzam się
Przepis na hamburgera
Hamburger. Słusznych rozmiarów porcja wołowiny w bułce. Tylko tyle i aż tyle. Popatrzcie na to zdjęcie. Ktoś jeszcze nie ma ochoty?
Wydawałoby się, że przygotowanie takiego cudeńka w domu zajmuje sporo czasu i konieczne są duże zakupy. Nic bardziej mylnego. W zasadzie jedynym wyzwaniem jest zakup porcji dobrego mięsa wołowego. Hamburger to przede wszystkim mięso, a dopiero w drugiej kolejności bułka i dodatki.
Na jednego hamburgera wystarczy policzyć ok. 100-200 g wołowiny, w zależności od osób mających później naszego hamburgera skonsumować. Moja wersja dodatkowo nie budzi zastrzeżeń pod względem ilości spożywanych kalorii ;)
Produkty potrzebne do przygotowania hamburgera
Podaję składniki na cztery hamburgery
500 g dobrej jakości wołowiny. Ja kupuję niezmieloną, ponieważ wolę to zrobić samodzielnie przy użyciu zwykłego blendera. Jakoś tak mam więcej zaufania do mięsa sprzedawanego w jednym kawałku. Wołowina nie powinna być zbyt chuda ani zbyt tłusta, tak żeby hamburger był soczysty i żeby dobrze było czuć smak wołowiny. Jeżeli masz w okolicy zaufany sklep mięsny, to najlepiej poradzić się sprzedawcy.
Jedno jajko
Jedna duża cebula
Dwie łyżki ostrej musztardy
Pieprz i sól do smaku
Tłuszcz do smażenia (jeżeli smażysz na patelni)
Cztery pełnoziarniste bułki (możesz użyć dowolnej ulubionej, np. kajzerki)
Jeden ogórek konserwowy
Sałata i opcjonalnie rukola lub młody szpinak
Majonez i ketchup
Przygotowanie hamburgera
Wołowinę i pół cebuli zmieliłem przy pomocy blendera.
Dodałem do zmielonego mięsa jajko i musztardę, a następnie sól i pieprz do smaku.
Masę bardzo dokładnie wyrabiałem dłonią przez kilka chwil. Podzieliłem na cztery części, uformowałem kotlety i ostawiłem na chwilę, aby przykryte mięso przegryzło się i nabrało smaku dodanych do niego przypraw.
Następnie zabrałem się za przygotowanie bułek i reszty dodatków.
Drugą połówkę cebuli pokroiłem na dość grube krążki i podsmażyłem na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Ogórka pokroiłem na podłużne plastry, sałatę porwałem na małe kawałki.
Przekrojone na pół bułki podpiekam przez kilka minut w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące.
Zaraz po wstawieniu bułek do piekarnika zacząłem rozgrzewać patelnię.
Przygotowane wcześniej hamburgery usmażyłem na bardzo gorącej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Jeżeli przygotujesz grube kawałki mięsa, proponuję smażyć je 3 – 5 minut z każdej strony, zaś cieńsze 2-3 minuty. Mięso powinno być ładnie przypieczone z wierzchu i soczyste w środku. W lecie polecam pieczenie hamburgerów na grillu.
Kiedy mięso było już prawie gotowe, wyjąłem bułki z piekarnika. Jedną połówkę posmarowałem majonezem, na drugiej wylądował ketchup.
Na dolnej części bułki ułożyłem sałatę, a następnie plasterki ogórka.
Na to położony został kotlet, a następnie grillowane krążki cebuli.
Hamburgery podałem z górną połówką bułki położoną na boku – w ten sposób każdy uczestnik uczty może choć przez chwilę nacieszyć się widokiem mięska i zachwycających krążków cebuli.
tagi: cebula, domowy, fast food, hamburger, majonez, mcdonalds, musztarda, ogórek, piekarnik, pomidory, przepis, pychota, sałata, slow food
Doodoxing - 2019-01-12, 16:12
Taka bułka mi się wydaje sucha jak Sahara, ale reszta wygląda git, tylko tę bułkę zmienić na typowo hamburgerową. :P
mruczek - 2019-01-13, 23:39
https://www.youtube.com/watch?v=BVE9hkBxirg
|
|
|